Wat is Equine Assisted Coaching?

EAC is een ervarings- en persoonsgerichte coachingsmethode met behulp van paarden. De paarden helpen om de coachee na te laten denken over zichzelf en anderen en zijn eigen oplossing te vinden door ervaringsgericht leren. De feedback die het paard ons kan geven tijdens een sessie (ook wel ‘spiegelen’ genoemd) helpt daarbij en leidt tot een stukje bewustwording bij de coachee. Tijdens een coachsessie met paarden staat het ‘ervaren en beleven’ van de coachee centraal, dus geen lange gesprekken: “Geen woorden maar paarden!”

Waarom met  paarden?

Paarden zijn experts in het lezen van lichaamstaal en ze zijn zeer gevoelig voor het gedrag en de innerlijke belevingswereld van de ander (paard of mens). Ze reageren daar altijd en direct op en geven deze signalen direct terug aan de coachee en de coach. Dit is de feedback die ons helpt te focussen op wat er in het hier en nu gebeurt. Anders dan mensen, zijn paarden niet bezig met het verleden of de toekomst, maar staan met vier benen in het hier en nu.

Paarden zijn daarnaast vergevingsgezind en zullen de ander steeds oordeelloos vanuit het hier en nu tegemoet treden; dit zorgt voor een emotioneel veilige omgeving voor de coachee.

Equine assisted coachsessies vinden plaats naast het paard, nooit op het paard: met beide benen op de grond.

Voor wie?

Coaching met paarden is niet alleen geschikt voor mensen met een (hulp)vraag, maar ook voor een ieder die wil werken aan zijn/haar persoonlijke ontwikkeling.

Vragen of thema’s waarmee we kunnen werken zijn:

  1. Hoe kan ik beter mijn grenzen aangeven/bewaken?
  2. Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
  3. Angsten
  4. Ervaren van stress / burn – out
  5. Verlies van een dierbaar persoon of dier
  6. Verlies van werk
  7. Moeite hebben met loslaten van controle
  8. Omgaan met conflicten privé of werkgerelateerd
    etc.

Naast het ‘spiegelend’ coachen, kunnen we ook systemisch werken met de paarden.