Wat is systemisch werk?

Van jongs af aan hebben we te maken met systemen, zoals ons familiesysteem:  het gezin van herkomst. Daarna volgen school, (sport)clubs en organisaties. Wij maken deel uit van deze systemen. De regels en wetten in deze systemen zijn vaak complex en spelen zich doorgaans op een onbewust niveau. Dat maakt het ook zo moeilijk om gedrag te veranderen omdat we niet weten wat er nu precies speelt in ons.

Herken jij bepaalde bij jezelf, die wat je ook doet steeds hardnekkig weer terugkomen? Je hebt er misschien zelfs zicht op maar toch lukt het je niet om deze patronen te veranderen. De kans is dan groot dat jouw patroon/belemmering zich op een diepere laag in jou/jouw systeem bevindt.

Vanuit de methodiek systemisch werk (werken met opstellingen met paarden) onderzoeken we de vraag van mensen die graag inzicht en beweging willen krijgen in een patroon/belemmering.

Een vraag kan bijvoorbeeld zijn:

  • Wat is mijn plek?
  • Hoe kan ik de relatie met mijn partner verbeteren?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik beter mijn grenzen aangeef?
  • Waarom ben ik altijd zo kritisch?
  • Waarom schiet ik zo snel in de verdediging of pas ik me aan, terwijl ik dat eigenlijk niet wil?
  • Waarom vind ik het zo moeilijk om echt te genieten?
  • Waar komt die innerlijke onrust vandaan?
    Etc.

Rol van representanten
In de opstellingen maken we gebruik van representanten, dat kan jij zijn (en ook de paarden of voorwerpen kunnen representant zijn). Je kunt een plek innemen in de opstelling van degene die een vraag heeft. Je staat dan voor iets of iemand uit zijn of haar systeem. Dit is nooit zomaar, ergens dient dit ook voor jou en heeft jouw rol als representant ook betrekking op jouw eigen proces/systeem.

Ook voor organisaties

IMG_7803

Niet alleen persoonlijke, maar ook veel organisatorische problemen blijken een systemische oorzaak te hebben. Werken met opstellingen met Paarden heeft tot doel de verborgen belemmeringen binnen een (familie/organisatie) systeem zichtbaar en hanteerbaar te maken.

Evenement 19-21 jan 2018

Het werken met opstellingen geeft een diepgaand inzicht in onderliggende dynamieken en verstrikkingen. Ervaringen met het werken vanuit deze essentie hebben nog lange tijd – en vaak ook blijvend – effect, geven veel inzicht en werken helend.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, ben ik per mail (info@venucon.nl) of telefonisch (06 – 20542404) bereikbaar.